Kostumi

Moška halja je iz zelene padalske svile. Notranja podloga je iz črnega padalskega blaga. Odprt ovratnik in vsi robovi so obšiti s širokim oranžnim obšitkom v obliki trapezoida. Kraji rokavov so obšiti z zlatorožnato vezenino. Dolžina je 130 cm.
Nosil jo je igralec Lojze Potokar kot Argan v Molièrovem Namišljenem bolniku.

Moška bluza je črne padalske svile. Notranja podloga je iz kotenine. Ob vseh robovih in vzdolž rokavov so obšitki iz modre padalske svile. Na sprednji strani je prišitih pet srebrnastih gumbov. Kraji rokavov so obšiti z zlato in rožnato vezenino. Dolga je 70 cm. Moške hlače so iz črne padalske svile. Na obeh hlačnicah so porte iz modrega padalskega blaga. Kraji obeh hlačnic so obšiti z rumenimi čipkami. Kostum je nosil igralec Franc Presetnik kot Bérald v Molièrovem Namišljenem bolniku.

Moške hlače so iz zelene padalske svile. Zadrga je iz oranžastega traku. Kraji obeh hlačnic so obšiti z rumenimi čipkami. Dolge so 72 cm. Nosil jih je igralec Lojze Potokar kot Argan v Molièrovem Namišljenem bolniku.

Moška bluza je iz zelene padalske svile. Notranja podloga je iz kotenine. Ob vseh robovih in vzdolž rokavov so obšitki iz oranžnega padalskega blaga. Na sprednji desni strani je prišitih pet rumenih gumbov. Dolga je 76 cm. Moške hlače so iz zelene padalske svile. Zadrga je iz belega traku. Na obeh hlačnicah so porte iz oranžnega padalskega blaga. Kraji obeh hlačnic so obšiti z rumenimi čipkami. Dolge so 72 cm. Kostum je nosil igralec Nace Simončič kot notar Bonnefoy Molièrovem Namišljenem bolniku.

Moški plemiški suknjič je iz modre padalske svile. Ob srednjih, zgornjih in spodnjih robovih obrobljen z oranžastim blagom. Ima pet temnorjavih lesenih gumbov. Spodnji kraji rokavov so podšiti z zlato rozastimi čipkami. Moške plemiške hlače so iz modre padalske svile. Spodnji del obeh hlačnic je obšit z rumenimi čipkami. Vzdolž obeh hlačnic je na zunanji strani prišit širok oranžen trak iz padalskega blaga. Podloga iz kotenine. Izdelane na zadrgo. Dolžina je 80 cm. Plemiška ovratnica je iz kotenine. Obšita je s širokimi rumenimi čipkami.
Kostum je nosil igralec Stane Česnik kot Cléante v Molièrovem Namišljenem bolniku.

Pod suknjičem je plemiški telovnik iz modre padalske svile z oblogo iz kotenine. Ima štiri gumbe iz bronze. Ob robovih je obšit s črnim trakom.
Telovnik je poleg Staneta Česnika nosil tudi igralec Jože Gale kot Ivan Vasiljevič Lomov v drugi zasedbi uprizoritve Čehovovega Snubača.

Domača halja je iz rjavo zelenega padalskega blaga. Ovratnik, oba stranska žepa in kraji rokavov so obšiti s črno padalsko svilo. Dolga je 135 cm. Nosil jo je igralec Lojze Potokar kot Čubukov v Čehovovem Snubaču.

Suknjič je iz rjavo zelenega blaga. Notranja podloga je iz kotenine. Obšita je s črno padalsko svilo. Pod suknjičem je telovnik iz zelene padalske svile. Kostum je nosil igralec Lojze Potokar kot Čubukov v Čehovovem Snubaču.

Moški telovnik je iz zelene padalske svile, s koteninasto podlogo. Zapenja se z devetimi srebrno-kovinskimi gumbi. Telovnik je nosil igralec Lojze Potokar kot Jaka v Linhartovi Shupanovi Mizki.

Plemiški frak je iz vinsko rdeče padalske svile. Podloga je iz svetle živordeče in rumene padalske svile. Kraji rokavov so obšiti z belo, nabrano padalsko svilo. Dolg je 110 cm. Frak je nosil igralec Jože Gale kot Ivan Vasiljevič Lomov v drugi zasedbi uprizoritve Čehovovega Snubača. Pod frakom je nosil telovnik.

Moška bluza je iz črnega padalskega blaga. Zaprt ovratnik je obšit z rdečim padalskim blagom. Na vseh robovih in obeh rokavih so tenki obšitki z istim rdečim blagom. Na obeh straneh prednjega dela suknjiča je po šest zlatorumenih gumbov. Dolga je 73 cm. Nosil jo je igralec Lojze Potokar kot Jerotije v Nušićevi Sumljivi osebi.

Moške hlače so iz črne padalske svile. Spodnji del hlačnic je iz belega padalskega blaga. Notranja obloga je iz umazano bele kotenine. Iz angleškega in sovjetskega padala. Spredaj se zapenjajo z dvema kovinskima, rjavo lakiranima gumboma. Za večjo postavo. Na desni in levi strani spredaj sta žepa. Dolžina 110 cm. Nosil jih je igralec France Presetnik kot Anže v Linhartovi Shupanovi Mizki.

Moški suknjič je iz črne padalske svile. Notranja podloga je iz kotenine in delno iz temno zelenega padalskega blaga. Ovratnik in zgornji del obeh žepov sta obšita z istim temnozelenim padalskim blagom. Sprednji skrajni robovi suknjiča in spodnji robovi zelenega obšitka na žepih so obšiti z belo svileno padalsko vrvico. Dolg je 82 cm.
Suknjič z moškimi hlačami je nosil igralec Nace Simončič kot Matoh v prvi zasedbi Borove enodejanke Težka ura. V drugi zasedbi pa igralec Franjo Kumer.

Moške hlače so iz rumenkasto bele kotenine, brez podloge, strojno šivane. Imajo zanke za pas in štiri gumbe. Dolžina 112 cm. Hlače je po vsej verjetnosti nosil igralec Stane Česnik kot grof Tulpenheim v Linhartovi Shupanovi Mizki. Bluza – zgodovina predmeta je neznana.

Moški plemiški frak je iz zelenkasto modre padalske svile. Podložen je z zeleno padalsko svilo in z belo kotenino, s šestimi temno zelenimi žametastimi gumbi. Strojno šivan in ročno obšit. Dolžina je 1,1 m – za srednjo postavo. Ob zapestju rokavov so belo nabrani obšitki iz finejšega platna.
Frak je nosil igralec Stane Česnik kot grof Tulpenheim v Linhartovi Shupanovi Mizki.

Ženska kmečka obleka je iz zelene umetne svile. Zgornji del iz črne umetne svile in z naramnicami iz istega blaga. Zgornji in sprednji robovi črnega blaga so obšiti z zlatimi okraski. V desnem zgornjem kotu spredaj pa ima privezano belo vrvico za prevez čez oprsnik. Notranja podloga je iz kotenine. Dolžina je 90 cm. Ženska bela bluza je iz belega belokranjskega platna. Obšita je s škofjeloškimi čipkami (iz osvobojenega ozemlja). Za srednjo postavo. Brez gumbov, ob vratu se zaveže s trakom. Kostum je nosila igralka Draga Ahačič kot Micka v Linhartovi Shupanovi Mizki.

Vir: Inventarna knjiga Muzeja novejše zgodovine Slovenije